Forbered dig til jobsamtalen
Undgå at en tidligere fyring spænder ben for dig til jobsamtalen. Forbered dig på at blive spurgt ind til de perioder i dit cv, hvor der ikke umiddelbart er en forklaring på, hvorfor du har været ledig. Øv dig på at fortælle neutralt og objektivt, hvad opsigelsen skyldes. Uanset om det er sket som led i en fyringsrunde eller som en individuel opsigelse.
- Undgå, at opsigelsen kommer til at fylde for meget i samtalen. Fortæl sandheden, men vær kortfattet.
- Det er din motivation, dit engagement og dine kompetencer i forhold til det nye job, der skal være i fokus. Hvis du skal tale mere om opsigelsen, så gør det afklaret og fremadrettet. Du vil fremstå ærlig og reflekteret, hvis du fx kan sige: ’Jeg har lært af det og er blevet mere klar på mine værdier’.
- Tænk over, hvad du har lært af opsigelsen og af selve jobbet - og hvad det har betydet for dine ønsker til et job. Har du været leder, kan du fx sige: "Jeg er rigtig glad for at have fået erfaringer fra et lederjob, men jeg har samtidig fundet ud af, at jeg langt hellere vil specialisere mig i mit oprindelige fagområde."
- Undgå at tale negativt om en tidligere arbejdsgiver, chef eller arbejdsplads.
Eksempler på korte forklaringer:
"Jeg blev opsagt, fordi opgaverne over en længere periode ændrede sig til at have en mere driftsmæssig karakter i stedet for de udviklingsopgaver, som jeg blev ansat til, og hvor jeg har min styrke. I en sådan situation er det vigtigt med en fælles forventningsafstemning, så jeg ved, hvad der forventes af mig fremrettet. Det er den vigtigste læring, jeg har taget med mig."
"Min chef og jeg var ikke enige om, hvordan man bedst når et resultat. Af det har jeg lært, hvor vigtigt det er at kunne tids- og forventningsafstemme løbende for at få den bedste prioritering”.
Du kan læse flere gode råd i denne artikel fra Djøfbladet.