]]>

Djøf

Sådan taler du om, hvorfor du er ledig

Få tips til at fortælle om, hvorfor du er ledig. Både når du skal skrive dit cv eller er indkaldt til jobsamtale.

At du er blevet opsagt fylder mere for dig end det gør for din kommende arbejdsgiver.

Det er vigtigt, at du har styr på din fortælling om, hvorfor du blevet opsagt, når du sidder til jobsamtale hos din potentielt nye arbejdsgiver. Men undlad at din afskedigelse kommer til at fylde for meget

Chefkonsulent Bella Lea Buono fortæller her, hvordan du kan forberede dig til jobsamtalen. 

Hvad kan du skrive i dit cv?

Fortæl kort i dit cv, hvis du er blevet opsagt af objektive grunde, eller hvis du selv har sagt op. Der kan være mange grunde til, at du er blevet ledig:    

 • Virksomheden gik konkurs
 • Der var nedskæringer på grund af faldende omsætning
 • Der var omstruktureringer i virksomheden, som følge af ejerskifte
 • Du sagde selv op, fordi du ønskede at fokusere på et karriereskifte
 • Du sagde selv op, fordi du flyttede med din familie til en anden del af landet
 • Din ansættelse var tidsbegrænset, fx vikariat eller projektansættelse 
 • Du sagde selv op, fordi arbejdsopgaverne ikke levede op til det, du var blevet stillet i udsigt.

Få inspiration til at opbygge et struktureret cv og en fremadrettet ansøgning. Hvis du er blevet opsagt på baggrund af uoverensstemmelser eller performance, så undlad at skrive årsagen til, at du ikke længere er i ansættelsen i dit cv. Forbered i stedet, hvordan du vil italesætte det til en potentiel jobsamtale. 

Forbered dig til jobsamtalen

Undgå at en tidligere fyring spænder ben for dig til jobsamtalen. Forbered dig på at blive spurgt ind til de perioder i dit cv, hvor der ikke umiddelbart er en forklaring på, hvorfor du har været ledig. Øv dig på at fortælle neutralt og objektivt, hvad opsigelsen skyldes. Uanset om det er sket som led i en fyringsrunde eller som en individuel opsigelse.

 • Undgå, at opsigelsen kommer til at fylde for meget i samtalen. Fortæl sandheden, men vær kortfattet. 
 • Det er din motivation, dit engagement og dine kompetencer i forhold til det nye job, der skal være i fokus. Hvis du skal tale mere om opsigelsen, så gør det afklaret og fremadrettet. Du vil fremstå ærlig og reflekteret, hvis du fx kan sige: ’Jeg har lært af det og er blevet mere klar på mine værdier’.
 • Tænk over, hvad du har lært af opsigelsen og af selve jobbet - og hvad det har betydet for dine ønsker til et job. Har du været leder, kan du fx sige: "Jeg er rigtig glad for at have fået erfaringer fra et lederjob, men jeg har samtidig fundet ud af, at jeg langt hellere vil specialisere mig i mit oprindelige fagområde." 
 • Undgå at tale negativt om en tidligere arbejdsgiver, chef eller arbejdsplads.

Eksempler på korte forklaringer:

"Jeg blev opsagt, fordi opgaverne over en længere periode ændrede sig til at have en mere driftsmæssig karakter i stedet for de udviklingsopgaver, som jeg blev ansat til, og hvor jeg har min styrke. I en sådan situation er det vigtigt med en fælles forventningsafstemning, så jeg ved, hvad der forventes af mig fremrettet. Det er den vigtigste læring, jeg har taget med mig."

"Min chef og jeg var ikke enige om, hvordan man bedst når et resultat. Af det har jeg lært, hvor vigtigt det er at kunne tids- og forventningsafstemme løbende for at få den bedste prioritering”. 

Du kan læse flere gode råd i denne artikel fra Djøfbladet